În următoarele rânduri aveți interviul cu singurul antrenor din cadrul clubului Fotbal Club Câmpia Turzii, Cătălin Iurian, (U15), care nu a pierdut nici un meci în cadrul campionatului.
Adrian Soporan: Ce vă motivează să antrenați copii și cum vedeți impactul pe care îl aveți asupra lor?
Iurian Cătălin: Motivația de a antrena vine din pasiunea mea pentru fotbal. Antrenorii de fotbal joacă un rol crucial în dezvoltarea abilităților și caracterului tinerilor jucători, oferindu-le îndrumare și inspirație pentru a crește nu doar ca sportivi, ci și ca indivizi.
A.S.: Cum ați descrie parcursul echipei în acest campionat? Care au fost momentele-cheie?
C.I.: Parcursul echipei din această ediție de campionat este unul peste așteptările mele, miraculos aș putea spune. Unul dintre momentele cheie la meciurile de acasă a fost aportul publicului care ne-a împins de la spate la fiecare meci, mai ales la cel cu “U” Cluj dar și cu Sănătatea Cluj când am câștigat la ultima fază.
A.S.: Care este filosofia dumneavoastră de antrenament? Ce valori încercați să transmiteți tinerilor jucători?
C.I.: Principalele valori după care mă ghidez sunt următoarele: dezvoltarea continuă a calităţilor umane individuale şi de grup, în paralel cu activitatea sportivă (corectitudinea, inteligenţa, implicarea, altruismul, empatia, modestia, profesionalismul, creativitate, respectul pentru sine şi alţii, spiritul de echipă şi principiul vieţii sănătoase); dezvoltarea continuă a procesului de comunicare „antrenor-parinte-jucător”; promovarea jucătorilor mai tineri în grupurile mai mari de vârstă transparenţă totală în luarea deciziilor de promovare a jucătorilor; corectitudinea şi egalitatea de şanse pentru toţi jucătorii
A.S.: Cum reușiți să mențineți echipa motivată și neînvinsă?
C.I. Mă bucur că suntem singura echipa neînvinsă din campionat, meritul pentru acest lucru îl au copiii deoarece în meciuri pun în aplicare ceea ce lucrăm la antrenamente. Motivația e starea de spirit a echipei, la fiecare meci copiii trebuie să simtă că reprezintă orașul, care crede în ei, atunci se vor configura cele mai potrivite circumstanțe care vor inspira copiii să își dedice toată puterea și inteligența să facă cel mai bun meci!
A.S.: Ce rol joacă părinții și comunitatea în susținerea echipei?
C.I.: Părinții joacă un rol esențial! E important ca ei să-i susțină pe cei mici, să-și găsească timp să-i aducă la antrenamente și la meciuri și să înțeleagă că e nevoie de multe ore pe teren pentru a deveni buni. Sunt părinți care înțeleg importanța sportului, și ei sunt principala rotiță care fac lucrurile să funcționeze. Fără suportul lor nu am ajunge nicăieri. Ei înțeleg de ce e important ca fiul lor să facă mișcare, dar mai ales, să facă parte dintr-o echipă.
A.S.: Care sunt provocările principale pe care le întâlniți când antrenați o echipă de juniori?C.I. Principala provocare este să-i atrag să iasă din “lumea tehnologiei” și vină să practice un sport într-un mediu organizat. Drumul e lung, dar ușor, ușor, cu muncă în fiecare zi, seriozitate, cu oameni buni în proiect putem face acest lucru.
A.S.: Cum vedeți dezvoltarea fotbalului la nivel de juniori în Câmpia Turzii?
C.I.: Fotbalul în Câmpia Turzii s-a dezvoltat după pandemie, dacă nu era pandemia cu siguranță era mult mai dezvoltat față de cum este acum, dar cu siguranță în 2-3 ani Câmpia Turzii va redeveni ce a fost odată.
A.S.: Care sunt obiectivele și speranțele dumneavoastră pentru viitorul echipei?
C.I.: Obiectivul este cum am spus de a aduce cat mai mult copiii pe terenul de sport, de a îmbina utilul cu plăcutul. Sportiv vorbind, este clasarea la final de sezon cu cel puțin un loc mai sus decât în precedentul an (adică minim locul 3).
A.S.: Cum le spuneți copiilor să gestioneze succesul și eventualele dificultăți?
C.I.: Cu siguranță la victorii nu facem “nuntă” iar la înfrângeri “mormantare” cum se zice, dar îi las pe copii să se bucure (este și normal), iar după la următorul antrenament venim și analizăm ce-am făcut bine și ce-am făcut rău, iar ce-am făcut rău vom începe să corectăm încă de la primul antrenament. Suportăm mai ușor înfrângerea, pentru ca ne mobilizeazăm pe depășirea limitelor, prin activarea propriilor resurse, prin antrenament.
A.S.: Ce mesaj aveți pentru cei care susțin echipa și pentru tinerii care doresc să se apuce de fotbal?
C.I.: Mulțumim tuturor care susțineți FCCT, vă așteptăm în continuare alături de noi! Cei care vor să vină la fotbal să nu ezite să facă acest lucru deoarece găsesc un mediu propice pentru a se dezvolta atâta sportiv cât și uman!