7.2 C
Cluj
sâmbătă, decembrie 9, 2023
No menu items!

Nu era îngăduit, în satul tradițional, ca în Postul Crăciunului cineva să mănânce de dulce

Cele mai citite

Nu era îngăduit, în satul tradițional, ca în Postul Crăciunului cineva să mănânce de dulce. Se întâmpla asta, uneori, doar când se tăia porcul, sau dacă erau oameni bolnavi în familie.

Astfel, cu o zi înainte de post, numită „Lăsatu’ secului”, „prinderea postului” sau „spolocanie”, femeile fierbeau vasele pentru prepararea alimentelor cu leșie, „ca să nu rămână unse cu urme de frupt”.

Perioada postului era una de purificare generală, prin abstinență, răbdare, împăcare și echilibru, prin săvârșirea tuturor ritualurilor menite să-l apropie pe om de Dumnezeu, aflăm din volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, autor Maria Bocșe, editat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Foto: Pregătirea bucatelor, la Orman/Cercetare CJCPCT Cluj 2021

 

- Publicitate -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Publicitate -spot_img
Cele mai recente informații

A început turneul caritabil pentru Asociația Autism Câmpia Turzii. Cea mai “tânără” echipă este formată din puști de 13 ani: “Am venit să jucăm...

A început turneul caritabil de strângere de fonduri pentru Asociația Autism Câmpia Turzii. La acest turneu s-au adunat 12...
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole asemănătoare

- Publicitate -spot_img