7.2 C
Cluj
joi, iulie 25, 2024
No menu items!

Simpozion dedicat Mitropolitului Andrei Șaguna, la Turda

Cele mai citite

Cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna (n. 1 ianuarie 1809, Miskolc – d. 28 iunie 1873, Sibiu), Protopopiatul Ortodox Turda, în colaborare cu Primăria Municipiului Turda, Casa de Culură Turda și Revista „Ecouri”, a organizat joi, 23 noiembrie 2023, un simpozion dedicat memoriei Mitropolitului Andrei Șaguna, chiar la Turda, orașul în care a avut loc sinodul electoral din decembrie 1846, unde a fost ales drept cel de-al doilea episcop ortodox al Ardealului.

 

Simpozionul a avut loc de la ora 18:00, în sala mare de evenimente a Primăriei Turda, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a numeroși clerici, teologi, profesori, oameni de cultură și credinciosi turdeni.

În deschiderea evenimentului, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de binecuvântare și a evocat personalitatea marcantă a ierarhului-cărturar Andrei Șaguna, precum și legătura specială pe care a avut-o cu actuala Eparhie a Clujului.

 

În calitate de gazdă, un cuvânt de bun venit a rostit primarul municipiului Turda, Cristian Octavian Matei.

 

Alocuțiuni și comunicări științifice despre viața și opera Sfântului Ierarh Andrei Șaguna au rostit următorii invitați: istoricul dr. Mircea-Gheorghe Abrudan – cercetător științific III la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, prof. dr. Olga Elena Morar – directorul Școlii Gimnaziale „Andrei Șaguna” din Turda, prof. dr. Răzvan Mihai Neagu, prof. Ioan Bembea, jurnalistul Emil Hălăștuan, care a moderat și prezentat întregul eveniment omagial, precum și alți invitați.

 

În cadrul simpozionului a fost lansată emisiunea de cartofilie „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, 150 de ani de la moarte (1873-2023)”, care a fost prezentată de Petru Suciu de la Cercul Filatelic Turda. Emisiunea de cartofilie a fost pusă în circulație de Cercul Filatelic Turda, iar comitetul de inițiativă a fost format din: preotul Alexandru Rus – protopopul ortodox al Turzii, preotul Cătălin Varga, preotul Grigore Marchiș și preotul Radu Miclăuș, împreună cu Emil Hălăștuan, prof. dr. Olga Elena Morar, prof. Ioan Bembea, Mircea Ioan Casimcea, Petru Suciu, toți din colectivul de redacție al Revistei „Ecouri”, publicația culturală a Turzii.

 

De asemenea, în cadrul manifestării a fost prezentată și cartea „Mitropolitul Andrei Șaguna. O biografie culturală”, semnată de istoricul dr. Mircea-Gheorghe Abrudan. Volumul a apărut anul acesta, la Editura Școala Ardeleană, sub egida Academiei Române, Centrului de Studii Transilvane, Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca și Fundației „Transilvania Leaders”, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna (n. 1 ianuarie 1809, Miskolc – d. 28 iunie 1873, Sibiu)

 

Mai multe detalii aici https://www.mitropolia-clujului.ro/simpozion-cu-prilejul-implinirii-a-150-de-ani-de-la-moartea-mitropolitului-andrei-saguna-la-turda/

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Marius Romilă

- Publicitate -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Publicitate -spot_img
Cele mai recente informații

Video. ANER- Tresar din vis ( Remake 2024)

ANER a promis și și-a ținut promisiunea! A scos remake-ul piesei care a rupt în anii 2000, Tresar din...
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole asemănătoare

- Publicitate -spot_img