7.2 C
Cluj
joi, septembrie 19, 2024
No menu items!

𝘾𝙡𝙪𝙟-𝙉𝙖𝙥𝙤𝙘𝙖 𝙜ă𝙯𝙙𝙪𝙞𝙚ș𝙩𝙚 𝙖 38-𝙖 𝙚𝙙𝙞ț𝙞𝙚 𝙖 𝙁𝙚𝙨𝙩𝙞𝙫𝙖𝙡𝙪𝙡𝙪𝙞 𝙅𝙤𝙘𝙪𝙡𝙪𝙞 𝙁𝙚𝙘𝙞𝙤𝙧𝙚𝙨𝙘 𝙙𝙞𝙣 𝙏𝙧𝙖𝙣𝙨𝙞𝙡𝙫𝙖𝙣𝙞𝙖

Cele mai citite

𝘾𝙡𝙪𝙟-𝙉𝙖𝙥𝙤𝙘𝙖 𝙜ă𝙯𝙙𝙪𝙞𝙚ș𝙩𝙚 𝙖 38-𝙖 𝙚𝙙𝙞ț𝙞𝙚 𝙖 𝙁𝙚𝙨𝙩𝙞𝙫𝙖𝙡𝙪𝙡𝙪𝙞 𝙅𝙤𝙘𝙪𝙡𝙪𝙞 𝙁𝙚𝙘𝙞𝙤𝙧𝙚𝙨𝙘 𝙙𝙞𝙣 𝙏𝙧𝙖𝙣𝙨𝙞𝙡𝙫𝙖𝙣𝙞𝙖

 

Pe 22 septembrie 2024, la Cluj-Napoca, se desfășoară cea de-a 38-a ediție a Festivalului Jocului Fecioresc din Transilvania. Acest eveniment de amploare are loc pe Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” din oraș.

 

Festivalul este organizat de Consiliul Judetean Clujj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca,Asociația ProdusDeCluj și @Asociația „Someșul-Napoca”, va începe la ora 15:00, iar accesul este liber.

 

Jocul fecioresc din România a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, în anul 2015. Astfel, potrivit președintelui Asociaţiei Folclorice „Someşul-Napoca”, dr. Zamfir Dejeu, manifestarea îşi propune să încurajeze promovarea acestor valori de patrimoniu imateral UNESCO.

 

Pe scena festivalului vor urca ansambluri folclorice și formații de dansuri tradiționale din mai multe județe din Transilvania, dar și din Ungaria: Ansamblul Folcloric „Dor Transilvan” al C.T.P. Cluj, director artistic Tiberiu Groza, instructor Dacian Gălățan, Ansamblul Folcloric „Țarina” din Turda, coord. Vasile Baciu și Mocean Andrei, Formația de dansuri românești din Aletea, Ungaria, coord. Bágy Győrgy Janos, Formația de dansuri din Batoș, județul Mureș, coord. prof. ing. Alexandru Andone, Formația de dansuri din Luduș, județul Mureș, coord. Petru Pop, Ansamblul „Tradiții” Someșul-Napoca, al USAMV Cluj-Napoca, îndrumător Horațiu Zanc și Formația de Călușeri din Valea Drăganului, instructor Gheorghe Boca.

 

În cadrul evenimentului, vor evolua și invitați speciali precum Grupul „Tradiții Ormănene” din Orman, județul Cluj, coordonat de Aurora Cozma.

 

Festivalul va fi prezentat de Grigore Sâmboan.

 

Festivalul Jocului Fecioresc din Transilvania are ca scop valorificarea și promovarea jocului tradițional, în special a jocului fecioresc, ce se caracterizează prin virtuozitatea și bogăția elementelor coregrafice autentice. Transilvania se caracterizează prin preponderenţa jocurilor fecioreşti, acestea fiind executate solistic, în grup, ceata feciorilor, a căluşarilor sau chiar a mascaţilor. Dintre toate jocurile tradiționale românești, cele feciorești sunt cele mai „sportive”, în sensul că solicită foarte multă energie, elasticitate şi o condiție fizică bună. În Transilvania, jocurile feciorești se pot observa la români, la maghiari şi la romi. Fiecare etnie a dat propria culoare acestor jocuri, după obiceiurile locului şi temperamentul oamenilor.

- Publicitate -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Publicitate -spot_img
Cele mai recente informații

Video. PIZZONES, noul trend în materie de pizza, în Câmpia Turzii. Pizza proaspătă și autentică în doar 5 Minute!

Un nou concept gastronomic a sosit în Câmpia Turzii – PIZZONES, locația unde calitatea italiană întâlnește rapiditatea fără compromisuri....
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole asemănătoare

- Publicitate -spot_img