7.2 C
Cluj
sâmbătă, mai 25, 2024
No menu items!

Educație Financiară. Alexandru Chirilă, CEO ProfitPoint: „Educație de calitate = adulți cu abilități = productivitate în economie”

Cele mai citite

Testele Pisa realizate în anul 2018 au arătat un grad îngrijorător de analfabetism funcțional. La ultima testare, 41% dintre elevi erau analfabeți funcționali.

Ce înseamnă asta?

Știu să citească, dar nu înțeleg mesajul.

Ce înseamnă asta?

Ca viitori adulți nu își vor intelege contractele de muncă, responsabilitățile din fișa postului, mesajele existente pe Facebook, Instagram, solicitarile venite din partea colegilor sau, chiar mai rău, mesajele scrise de viitorii lor copii.  Aminteam în newsletter-ul precedent despre Finlanda. Despre reforma sistemului educațional. De ce se dovedește că educația de calitate este cea mai sigură cale către un adult fericit? Reforma sistemului educational finlandez a început în anii 1970. După un audit la nivelul sistemului educational existent la vremea respectiva, au decis să schimbe radical structura și modul în care fac educația. Au schimbat paradigma. Au adresat următoarea întrebare: “Ce abilități va trebui să aibă tânărul de astăzi pentru a fi integrat în societate și performant peste 10 ani?”

Concret, ce a însemnat transformarea?

Profesorii își formulează sistemele de notare pentru fiecare student în loc să existe examene și teste standardizate. Singurul examen obligatoriu care se dă la nivel național este la vârsta de 16 ani. Profesorii predau maxim 4 ore pe zi, având câte 2 ore pe săptămână pentru dezvoltare profesională. Sistemul educațional este 100% finanțat de stat. Numai top 10% dintre elevi pot deveni viitori profesori. Profesorii trebuie să dețină Master Degree. Salariu minim pentru un profesor este de 29.000 $.

Elevii petrec maxim 20 de ore pe săptămână în școală. Fiecare elev poate sa vorbeasca 2-3 limbi străine. Nu există competiție între școli. Studenții studiază activități diverse, de la gătit și industrie, până la muzică și poezie.

Pentru fiecare 45 de minute petrecute în școală, fiecare elev este recompensat cu 15 minute de joacă sau relaxare. Există clase pentru a dezvolta abilități pentru a cultiva hobby-uri și interese diverse. Nu există competiție între elevi, se încurajează colaborarea, comunicarea, munca pe echipe.

Toți elevii primesc o masă gratuită.

Cum traducem un sistem educațional de calitate? Cel mai simplu instrument este GDP per Capital.

România – 14858$ în anul 2021.

Finlanda – 53654$ în anul 2021.

Educație de calitate -> adulți cu abilități > productivitate în economie.

Ce e de făcut?

Creaza-ti contexte inevitabile de progres. Cum am avut parte de cea mai accelerata dezvoltare? Am înțeles că pentru o creștere e nevoie de setat obiective îndrăznețe. Fac asta trimestrial. Am înțeles că pentru atingerea obiectivelor trebuie să fac ceva ce nu am mai facut. Ceea ce sunt astazi, sunt pentru ceea ce am făcut până acum. Vreau ceva nou? Trebuie să fac ceva ce nu am mai făcut.

Pentru a mă asigura că viața de zi de zi, vechile obiceiuri nu vor reveni la viata, trebuie să îmi creez contextul inevitabil de creștere, iar pentru asta, în fiecare zi, există Promisiunea zilei. În acest moment spun un lucru la care voi lucra în acea zi vis a vis de obiectivul de creștere.

Mă aștept la disconfort. Ceva nou înseamnă durere. Am înțeles că pentru a crește trebuie să suport durerea. Durerea schimbării. Daca îți e frică de durere și nu o poți gestiona, progresul va fi imposibil.

La final de trimestru mă bucur de progres. Orice pas mic în fața e un pas mare pentru dezvoltarea mea.

- Publicitate -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Publicitate -spot_img
Cele mai recente informații

Festivalul Produsului Tradițional, la USAMV Cluj-Napoca

💙💚👩‍🎓🧀🍲🥧 Vă invităm cu bucurie la ediția a XVII-a a Festivalului Produsului Tradițional, susținut de studenții din anul IV...
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole asemănătoare

- Publicitate -spot_img