De ce Turda? De ce acum? Care este povestea celui mai îndrăzneț proiect rezidențial din Turda? Aflăm de la cel care a gândit aceasta enorma investiție- Vlad Pașca.
A.S.: Cum a inceput povestea celui mai mare proiect residential al Turzii?
Vlad Pașca: Noi îi spunem Nova Potaissa si povestea a inceput acum 3 ani de zile, atunci cand eu si familia mea am hotarat sa nu ne intoarcem la Cluj, ci sa ramanem la Turda si sa contruim aici viitorul nostru. Ne-a placut orasul si oportunitatile lui, mai ales zona centrala si cartierele de case Bai si Turda Noua. Dar, dupa aproximativ 1 an de cautari nu gaseam un teren liber sa ne satisfaca mai multe criterii. Atunci, am ales strategic o locatie unde am inceput sa achizitionam teren, o suprafata suficient de mare astfel incat sa putem dezvolta un concept amplu, asa cum ne imaginam noi normalitatea unei locuiri de calitate.
A.S.: Locuire de calitate! Ne putem gandi la multe aspecte. Ce inseamna asta la Nova Potaissa?
V.P.: Pentru mine si ce dorim sa facem la Nova Potaissa, conceptul de comunitate si calitate a locuirii este ceva destul de greu de gasit in Romania, dar o normalitate in Europa si in Statele Unite prin ceea ce inseamna cartrierele de case si suburbiile din imediata proximitate a marilor orase.
In Romania vedeti, stiti si dumneavoastra, clasicul este ca unul parceleaza de 3 case, langa el vine unul cu un bloc de 4 etaje si in spatele lui apar 2 duplexuri. Reglementarile urbanistice au fost asa cum au fost si de aceea nu prea avem dezvoltari coerente. Sunt totusi si exceptii, unele chiar foarte frumoase si de la care si noi am imprumutat unele aspect sau am tras invatauri bune. Pot da exemplu cartierele private de case Dumbrava Vlasiei sau Paradisul Verde langa Bucuresti, dar si Colina Noua la Babutiu langa Cluj, sau mai ales Terra Gardens, fie cel din Floresti sau cel din Chinteni pe care chiar invit sa fie vizitate pentru ca sunt un exemplu al firului pe care si noi il urmam la Nova Potaissa.
Iar ca sa punctez cateva din ancorele viziunii Nova Potaissa as incepe cu:
• Locatia – care pentru familia mea si pentru cateva alte profile de viitori vecini, consideram ca este una strategica.
• Sistematizarea completa a utilitatilor – apa, canalizare, energie electrica, iluminat public, drum asfaltat, parc, locuri de joaca, zona de promenada, imprejmuire, acces controlat si supraveghere video toate fiind asigurate de catre dezvoltator
• Accesibilitateea – in raza scurta am gradinite, scoli, magazine pentru cumparaturi, centrul Turzii fiind la mai putin de 3km. Dupa deschiderea legaturi Autostrada – Tureni, traficul in Turda va fi foarte relaxat, incomparabil cu Cluj-Napoca.
• Siguranta copiilor – comunitate complet imprejmuita si cu acces controlat, supraveghere video, trafic interior cu viteza redusa, astfel incat copiii sa zburde liber de la unul la altul sau in zone de parc si joaca.
• Armonia comunitatii – vom avea un set de principii de construire si convietuire, astfel incat sa ne asiguram ca viitorii vecini se vor selecta in baza acelorasi valori
• Comuniune cu natura – Nova Potaissa este departe de zonele industrial, ofera un aer curat si linistea naturii. Intr-o alergare usoara sau cu Bicicleta ajungi rapid prin Sandulesti in Cheile Turzii sau faci un mic pas mai departe si esti in zona frumoasa de munte.
• Conectivitate – daca Turda iti ofera linistea si totodata facilitatile urbane ale unui oras nici mic dar nici asa mare cum e Clujul, in 20 de minute poti ajunge in Cluj pentru afaceri, pentru o cina la un restautant fancy sau un festival. Sunt doar 20 de km pana in Cluj pe drum cu 2 benzi pe sens. La aeroport la Cluj esti in 25 de minute, la Targu Mures in 40, sau la Sibiu in 1h15min. Turda valorifica excelent pozitionarea in nod de autostrazi. Poate ca inca nu multa lume stie, dar la intersectia autostrazii cu intrarea in satul Sandulesti, adica la 2km de locatia noastra, este deja in faza de proiectare al 2-lea nod de legatura al Turzii la autostrada, deci vom putea accesa rapid cu masina orice directie dorim.
A.S.: Ce inseamna cartierul, sau cum va place sa spuneti, comunitatea Nova Potaissa?
V.P.: In prima lui etapa de dezvoltare, urbanistic vorbind comunitatea Nova Potaissa va avea aproape 50 de case. Cine va veni alaturi de noi, va putea alege o parcela si sa isi construiasca singur casa, va putea alege o parcela de teren si un proiect de casa propus de noi, sau in a 3-a varianta ii vom oferi si constructia casei.
Am inceput cu o suprafata de aproape 40.000 mp, din care 10.000 ajung sa fie spatii comune de tip drum sau spatiu verde. Intr-un orizont de cativa ani, ne dorim sa marim comunitatea, chiar am achizitionat terenul necesar, dar preferam sa o luam pas cu pas.
Am mai prevazut si o suprafata de teren pe care dorim construim si o zona de entertainment anexata comunitatii. Aici e vorba de un restautant cu belvedere asupra Turzii, un mini-hotel cu zona de fitness si o piscina in aer liber. Momentan suntem in faza de concept de arhitectura si speram sa fie o supriza placuta si sa si reusim sa construim cat mai repede aceasta facilitate.
A.S.: Ati zis alaturi de noi, adica veti locui in Nova Potaissa!
V.P.: Absolut! Dupa cum am spus, de la asta am pornit, de la a construi locul in care mie si familiei mele sa ne placa sa locuim.
A.S.: Ce fel de case propuneti la Nova Potaissa?
V.P.: Conceptul de casa este ceea ce noi denumim vila urbana. Parcelele de teren construibil, adica fara zonele comune – drumuri, trotuare sau parcuri, sunt in medie de 5-600mp. De principiu discutam de case cu mansarda, iar dispunerea pe parcela a zonelor este: o zona de intrare cu peluza si loc de parcare pentru 2 masini, casa de 120-180mp utili la care se poate adauga garaj si demisol, o curte in spatele casei cu o adancime de aproximativ 15 metri. Am studiat mult dimensiunea parcelelor pentru concepetele de casa pe care le propunem si aici vedem optimul, coroborat cu un regulament urbanistic care sa asigure unitate pentru intreaga dezvoltare.
A.S.: Cine v-a consiliat sau cine va este alaturi?
V.P.: Sunt multe detalii de care trebuie sa ne ocupam si fiecare are nevoie de atentia cuvenita. Sigur ca eu incheg totul la nivel de project management, dar ca sa ajungem si in acest punct si pentru ce avem de facut mai departe, sunt multi experti implicati. Pot sa incep de la comisia urbanistica a Primariei Turda si arhitectul judetului care s-au exprimat favorabil asupra oportunitatii acestei dezvoltari si chiar m-au incurajat si ajutat cu sfaturile si deschiderea lor. Apoi sunt arhitectii Claudiu Piper si Ramona Rebei care s-au ocupat de faza PUZ. Sunt si alti arhitecti cu care lucram si care acorda atentie comunitatii noastre. Abia asteptam sa promovam propunerile de case de la Dan Adace de la ADS STUDIO.
Inainte de case am uitat sa mentionez inginerii care s-au ocupat de fiecare proiect in parte pentru utilitati, proiectul de drum, proiectul de apa si canal, solutia si proiectul de racord la energie electrica.
Apoi mai sunt firme de constructii care au un parteneriat deschis cu comunitatea ce o vom construi.
Banci finantatoare.
Iniginerii in in instalatii si eficienta energetica de la Dumas Instal.
Si, inca ceva, important pentru mine este partea de peisagistica unde am primit sfaturi valoroase si vom alege in scurt timp cu cine lucram.
A.S.: De ce Turda? De ce ati ales sa investiti in Turda?
V.P.: De cand avem copii, de aproximativ 10 ani, ne-am mutat in zona Turzii. Vedem dezvoltare, vedem multe oportunitati de afaceri si de crestere, vedem multi bani atrasi de Primarie si santiere care vor imbunatati semnificativ orasul, vedem o conectivitate excelenta in nod de autostrazi, catre Cluj sau alte orase mari si aeroport.
Apoi as spune de ce avem noi nevoie pentru copii, care sunt prioritatea noastra. Am fost foarte multumiti de gradinita, de scoala, de toate activitatile sportive si creative la care am avut posibilitatea aici sa ducem copii nostri. Toate aceste drumuri, chiar daca acum sunt putin sugrumate de santiere, sunt incomparabile cu Clujul si vor fi foarte degajate dupa ce traficul de transit va fi scos din oras, probabil chiar la finalul acestui an.
Bine, noi am prins deja si radacini aici, avem un cerc frumos de prieteni si locurile din jurul Turzii ne plac tare. Si ar mai fi si considerentul financiar. Am putut sa achizitionam o suprafata de teren insemnata sa putem dezvolta acest concept amplu, ceea ce la Cluj-Napoca, ori nu ne plac zonele periferice, ori costul terenului este mult mult prea mare. La Turda, credem ca reusim sa oferim un teren in locatie excelenta, sistematizat cu absolut toate utilitatile (cum imi place sa spun inclusiv drum asfaltat de noi) la un pret mult mai accesibil.
A.S.: Pentru cine ati gandit Nova Potaissa? Cum arata profilul viitorilor locuitori in Nova Potaissa?
V.P.: Ca sa vorbesc despre profile de locuitori in Nova Potaissa, as face o mentiune in primul rand despre locatie, ca ziceam ca trebuie sa fie, zic eu neaparat, un element strategic in decizie.
De ce locatia? Pana la vreo 35 de ani imi ziceam eu mie ca in viata asta fac poate 2 chiar 3 case. Acum, la 38 deja sunt destul de sigur ca voi face una singura. Si atunci pentru mine, ordinea criteriilor a fost:
• Unde imi fac casa? Adica locatia!
• Cu cine traiesc pe langa mine, ca si oameni si viziunea efectiva a comunitatii?
• Cum imi fac casa? Cat de mare, ce materiale si alte aspecte.
Cred ca Nova Potaissa se potriveste pentru:
• Cei care deja locuiesc in zona Turzii, familii cu copii sau nu, care vor sa isi face o casa si apreciaza comunitatea si calitatea locuirii pe care noi o propunem
• Multi profesionisti cum ar fi doctori, avocati, notari, oameni cu diferite afaceri care deocamdata ziua sunt de dimineata pana seara in Turda si seara fug in Cluj-Napoca doar sa doarma, pentru ca inca nu au avut Nova Potaissa sa isi faca o casa aici
• Dezvoltarea Turzii a adus o clasa de management si alti profesionistii cu salarii bune, cu nevoie de relocare cu familia si pentru care Nova Potaissa este clar cea mai buna propunere
• Cluj-Napoca este un oras magnet al Romaniei, atrage multi romani si multi straini anual si unii ne confirma deja ca sunt in cautarea unor optiuni mai accesibile financiar, mai linistite sau mai coerente urbanistic, iar Turda si Nova Potaissa sunt o optiune interesanta pentru unii dintre ei
• Mai este inca un profil, si anume cei care deja locuiesc in Cluj-Napoca si pe care daca reusim sa ii atragem la Turda vom depasi probabil borna de 200 de case targetam momentan. Dar aici, desi avem semnale bune, inca trebuie sa finalizam studiul de piata. Cum ne incurajeaza consultantii imobiliari, la Nova Potaissa poti ajunge sa stai la casa, intr-un ansamblu modern, la pret de apartament de – 2 camere jumate 3 in Cluj-Napoca.
A.S.: Ce element de inovatie aduce?
V.P.: Eu zica ca sunt multe detalii pe care le putem considera oarecum inovatie, pentru ca ele in ansamblu aduc ceva nou si greu comparabil in zona Turzii.
Totusi cred ca aici as vrea sa va vorbesc despre faptul ca ne dorim la Nova Potaissa sa fim o comunitate verde si intr-o marja ridicata independenta energetic.
Solutiile de incalzire pe care noi le propunem sunt bazate pe pompe de caldura. Sigur ca pompele de caldura incalzesc iarna, dar cu ele, tot prin pardoseala putem raci foarte eficient vara, si nu mai avem nevoie de aparate de aer conditionat.
Pompele de caldura folosesc energie electrica. Initial am vrut sa atasam un parc fotovoltaic inclus ca si utilitate a comunitatii. Din motive de legi pe care nu le putem noi schimba nu putem face, apoi dona si gestiona prin asociatia de locatari un astfel de parc fotovoltaic, iar solutia pe care vom merge este ca inclus la achizitia unei parcele de teren sau a unei case, noi ca si dezvoltatori vom oferi gratuit panourile fotovoltaice astfel incat sa stimulam suplimentar aceasta solutie pe care o consideram optima si care ne conduce spre independenta energetica.
Deci, Nova Potaissa isi propune sa fie o comunitate verde si independenta energetic.
A.S.: Care e statusul proiectului si al lucrarilor?
V.P. : Ansamblul Nova Potaissa are Planul Urbanistic Zonal aprobat din Februarie 2023. Asta inseamna ca terenul este intravilan si parcelat conform planului aprobat de Consiliul Local Turda. Proiectul de drum este finalizat si avizat. Solutia si proiectul pentru apa si canalizare sunt finalizate si avizate. Solutia pentru racordul la energie electrica este avizata. La finalul luni Martie ne propunem sa stabilim final numarul caselor in prima etapa de constructii astfel incat sa dimensionam postul trafo, implicit sa avem unda verde sa sistematizam utilitatile. Implicit de la inceput de Aprilie vom incepe lucrarile pentru tot ce inseamna infrastructura subterana.
Informații utile găsiți pe novapotaissa.ro