7.2 C
Cluj
sâmbătă, mai 25, 2024
No menu items!

„Tradiții clujene de Buna Vestire”, un eveniment cu o încărcătură duhovnicească enormă

Cele mai citite

În preajma praznicului Bunei Vestiri, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj (CJCPCT Cluj), în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, a organizat marți seara, 21 martie 2023, un concert de pricesne și muzică religioasă. Intitulat „Tradiții clujene, de Buna Vestire”, evenimentul a avut loc în contextul „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”, dar și cu prilejul hramului Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, sărbătorit de Buna Vestire. Manifestarea s-a desfășurat la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, de la ora 18:00, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care, în deschiderea spectacolului, a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc și i-a felicitat pe toți cei implicați în organizarea acestui moment inedit.

Concertul, care l-a avut ca invitat special pe pr. prof. univ. dr. Constantin Necula – prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, a fost susținut de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, conducerea muzicală prof. dr. Ovidiu Barteș, dieci (cântăreți bisericești) din satele clujene, grupuri tradiționale, grupuri corale și interpreţi de folclor.

Alături de Orchestra „Cununa Transilvană”, care a interpretat mai multe piese instrumentale din repertoriul național și internațional, specifice acestei perioade prepascale, pe scenă au urcat: interpreta de muzică populară Mariana Morcan; cântărețul din frunză Nucu Pandrea, „un uriaş în puritatea şi acordajul frunzei lui cu sufletul şi cu tonalitatea majoră a pământului”, după cum îl caracterizează Gheorghe Zamfir; diecii satelor Orman și Berchieșu: Victoria Roman și Ioan Moldovan – desemnat Tezaur Uman Viu de Ministerul Culturii; dar și corurile bisericilor din Frata și Berchieșu. Momente aparte au creat: Grupul de copii al Parohiei „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca împreună cu un grup de elevi din clasa a IV-a C. de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, coord. prof. Petronela Taloș; Grupul tradițional al sătenilor din Negreni, jud. Cluj, coord. prof. Florina Varadi și pr. Marian Văcariu și Grupul vocal bărbătesc „Craii Măgurii” din Bucea, jud. Cluj, coord. pr. Mircea Dejeu. În cadrul evenimentului, pe scenă au mai urcat Corul de cameră „Psamodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu și Corul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca – dirijat de pr. prof. dr. Petru Stanciu. La final, managerul CJCPCT Cluj, Adriana Irimieș, a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea acestui eveniment. Apoi, toți cei prezenți au cântat priceasna „O, Măicuță Sfântă”.

 

Evenimentul a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj – instituție de specialitate din subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, în contextul proclamării anului 2023, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca „An Omagial al pastoraţiei persoanelor vârstnice” şi „An comemorativ al imnografilor şi cântăreţilor bisericeşti”, dar și cu prilejul hramului Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, sărbătorit de Buna Vestire.

Sursa: Facebook Tradiții Clujene

https://www.facebook.com/100069247807930/posts/pfbid0a3kxUerbrXUZLZk3A9RqaaQbmVTMN8VKcdH5Gc3sSRCMAovU1E8h2tHfV5Scy6Q3l/?sfnsn=mo

 

- Publicitate -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Publicitate -spot_img
Cele mai recente informații

Ghiță Munteanu a împlinit 50 de ani! A lansat o melodie chiar în ziua când a petrecut cu prietenii apropiați

Pe data de 25 mai, Ghiță Munteanu, renumitul cântăreț de muzică populară și de petrecere, a marcat o etapă...
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole asemănătoare

- Publicitate -spot_img