7.2 C
Cluj
vineri, septembrie 20, 2024
No menu items!

Educație financiară. Alexandru Chirilă, CEO ProfitPoint:”Cum ieșim din criza economică?”

Cele mai citite

Lecție de macroeconomie.

Dobânzile cresc într-un ritm alert. Ratele la credite cresc într-un ritm alert. Veniturile nu cresc în același ritm. Simțim direct în buzunar inflația, creșterea ratelor, veniturile cu creșteri lente. La cum arată acum economia, prin creșterea dobânzilor la credite, scăderea cererii în imobiliare, scăderea consumului prin redirecționarea fondurilor, posibil să cunoaștem curând o recesiune.

Cum am ajuns aici? Există 2 motoare pentru creșterea economică.

Consum. Investiții.

Pentru a fi ușor de înțeles cum ajungem la creșterea economică, recapitulăm anul 2008, criza economică. E clar că ajungem într-o criza prin scăderea drastică a consumului. Bun. Scade consumul. Daca scade consumul, cum repornim motorul creșterii economice? Prin creditare. Cum facem creditele accesibile? Prin dobânzi mici. Practic, în acest punct, banca centrala întinde momeala. Cei care vor să cumpere, să o facă cu bani ieftini. Să scoată banii din bănci, iar prin credite cu dobânzi mici să îi introducă în in economia reală. Electrocasnice, mașini, apartamente, telefoane, vacanțe. Whatever! Important să scoată bani din banci și să îi foloseasca. Cu cât viteza de rotație a banilor în economia crește, cu atât vom avea creștere economică. Bineînțeles, odată pornit motorul consumului, e nevoie ca și statul să vină în ajutorul economiei prin Investiții, facilitarea lor sau atragerea în economie a investitorilor străini. Pandemia a dat peste cap totul. Am fost în punctul în care a scăzut brusc consumul, banii nu au mai circulat, iar dobânzile erau chiar negative în unele state. Imediat dupa ridicarea restricțiilor, consumul a început să duduie. Toți am vrut să cheltuim bani. Creditele cu dobanzi mici, consum exagerat, colac peste pupăză, razboiul din Ucraina a dat peste cap piața energiei, iar de aici știm cu toții povestea cu inflația peste 10%.

Pentru a domolii creșterea prețurilor, pentru a aduce inflația cu picioarele pe pământ nu există alta metoda decât să descurajezi consumul. Prima frână de mână pe care o faci este să crești dobânzile. Dobânzile cresc, cresc ratele, se schimbă comportamentul de achiziție a populației, vor fi mai atenți la cât consuma, se vor gândi și la zile negre. Prin descurajarea cererii, oferta rămânând constantă, încep să scadă prețurile. Scăzând prețurile, unele afaceri care vor fi nevoite să vândă sub prețul de producție vor da faliment.  Existând falimente, va crește somajul, vor scădea salariile (va urma perioada de putere a antreprenorilor, acum este perioada de putere a angajaților), va scadea consumul, criza.

Cum ieșim din criza?

Scăzând dobânzile, impulsionând consumul… și ciclul se reia.

- Publicitate -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Publicitate -spot_img
Cele mai recente informații

Video. PIZZONES, noul trend în materie de pizza, în Câmpia Turzii. Pizza proaspătă și autentică în doar 5 Minute!

Un nou concept gastronomic a sosit în Câmpia Turzii – PIZZONES, locația unde calitatea italiană întâlnește rapiditatea fără compromisuri....
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole asemănătoare

- Publicitate -spot_img