Părintele Vasile Rusu, un respectat preot din Câmpia Turzii, a trecut recent la cele veșnice. Vestea morții sale a fost primită cu tristețe de către comunitatea locală și de enoriașii care l-au cunoscut și apreciat pentru munca sa pastorală și dedicarea față de biserică și credință. El a fost cunoscut pentru implicarea sa profundă în viața religioasă și pentru influența pozitivă pe care a avut-o asupra comunității
Dumnezeu să îl odihnească!
Câteva detalii despre Pr. Vasile Rusu
Rusu Vasile s-a născut în data de 6 mai 1952 în comuna Chiochiș, sat Manic, județul Bistrița Năsăud, din părinții Ioan și Maria. În anul 1969 a intrat la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj Napoca, deși era o concurență foarte mare, a absolviit cursurile în 1974. În același an s-a căsatorit cu tânăra Soporan Marta, viitor inginer agronom pe atunci.
„La îndemnul Arhiepiscopului Teofil Herineanu, am acceptat să fiu hirotonit preot paroh pentru parohia Pădureni (Coc), protopopiatul Turda. Tânăr paroh de acum, mi-am și continuat studiiile la Facultatea de Teologie Sibiu, pe care am absolvit-o în anul 1978. Din anul 1977, m-am transferat la parohia Cămărașul -Turda. În aceste 2 parohii am făcut lucrări de reparații la casele parohiale, toate realizându-le datorită bunei întelegeri cu credincioșii, consiliile parohiale și cu autoritățile locale. În anul 1983 m-am transferat la parohia Ceanu Mare, unde am construit o casă parohiala nouă și am făcut lucrări noi la fațada bisericii. În această parohie mare erau probleme interconfesionale accentuate, dar am reușit prin tact pastoral să mențin credincioșii uniți în jurul bisericii strămoșesti. Mulțumirea mea sufletească a fost că bisericile unde am slujit erau pline de credincioși și sămânța credinței a rodit în aceste parohii.” Spunea Părintele Vasile în interviul pe care l-a acostat Ziarului 21.
„După 12 ani de slujire la Ceanu Mare în 1995 m-am transferat la parohia ortodoxă Câmpia Turzii nr. 3 (Sâncrai). În toate parohiile mai sus numite am avut o relație bună din punct de vedere spiritual cu toți credincioșii rămânând frumoase amintiri peste ani. În parohia Câmpia Turzii 3 din cartierul Sâncrai am întâlnit o situație specială a numărului familiilor înscrise la parohie în primul an de pastorație am ajuns la 1400 familii, biserica devenind neîncăpătoare. În 1999 am hotărât împreună cu consiliul parohial să cerem conducerii bisericii înfințarea unei noi parohii. Am primit aprobarea și s-a numit Parohia Ortodoxă nr. 5. Am găsit un loc potrivit, la blocuri pe care Primăria municipiului Câmpia Turzii la aprobat și am început demersurile pentru a construi o biserică cu dublu scop, capelă mortuară și lăcaș de cult. Am reușit să obțin sponsorizarea de la Combinatul Metalurgic din orașul nostru pentru o cantitate mare de fier beton și apoi am trecut la un alt pas, solicitarea făcută Înalt Preasfințitului Bartolomeu de a aproba transferul la parohia nou înființată a colegului preot Felvenți Simion, pe atunci slujea la parohia Urca, deoarece avea în Câmpia Turzii casa personală și se putea mai ușor ocupa de lucrările ulterioare. Acestea toate s-au și împlinit”, a adăugat părintele!
„Peste 20 de ani am organizat amândoi preoți pelerinaje și activități cu coriștii noștri, participând la nivel de oraș, la concerte religioase, chiar și în afara orașului. Împreună am realizat și îndeplinit obiective importante nu numai pentru parohia noastră, cât și pentru întregul oras, Cimitirul Nou (de la stația 110), și o modernă capelă mortuală pentru toate cultele din oraș, acestea fiind și o realizare deosebită a primarilor care ne-au sprijinit în aceste proiecte.”, frânturi din interviul acordat Ziarului 21 de către Pr. Vasile Rusu