Marți seara, la cel mai însemnat eveniment cu și despre tradiții clujene, am avut prilejul de a mă reîntâlni cu Ioan Moldovan, jucăușul de aur al comunei Frata. L-am urmărit pe scenă, maestrul era cu mari emoții și cu lacrimi în ochi, bucuros fiind de faptul că reușește, încă, să îi mulțumească lui Dumnezeu pentru toate câte le-a primit. Ioan Moldovan este și diac la biserică, drept urmare a și cântat o cântare bisericească!
Ioan Moldovan este un trăitor al tradițiilor, un om cu frică de Dumnezeu, cu o dragoste aparte față de frumos. Căutând „detalii tehnice” despre dânsul, la un moment am dat peste asta: „Frata. Aici am învățat să joc, să fluier și să strig. Am o dragoste nemărginită pentru jocul tradițional pe care îl practic și voi avea câte zile îmi sunt date de Cel de Sus, de la Bunul Dumnezeu…” (Eugen Gavrilă)
Dacă este să stai la o poveste cu Ioan Moldovan, opt ore nu ar ajunge pentru a-și povesti iubirea față de patrie și dragostea față de jocul tradițional românesc.
În urma activității uriașe în tainele jocului, Ioan Moldovan a fost decorat cu titlul de „Tezaur Uman Viu”- o distincție cu care nu mulți se pot mândri.
Într-un articol foarte bine redactat și documentat, Grigore Sîmboan prezintă pe detaliu activitatea lui Ioan Moldovan.
„Prestația sa artistică este mereu apreciată de către public, dar și de către cercetătorii culturii tradiționale, care l-au remarcat și invitat de foarte multe ori să facă demonstrații de tehnică și de artă în domeniul jocului tradițional. Dovezile cele mai bune le oferă consătenii săi, care povestesc de întâlnirile de la joc, începând cu jocul mic al copiilor și continuând cu jocul mare al celor maturi, executat la nunți, ospețe, cumetrii, serbări câmpenești, serbări ale fiilor satului, la târguri și la zile ale comunelor învecinate. La aceste jocuri, Ionel Moldovan este neîntrecut. De-a lungul vieții sale a îndeplinit de foarte multe ori și rolul de staroste la nuntă, înțelegând prin aceasta îndeplinirea funcției de maestru de ceremonii, pentru a ghida marea masă a nuntașilor printre etapele tradiționale ale nunții. Jucăușul traditional, Ioan Moldovan, demonstrează că, prin cunoștințele acumulate, prin execuția fidelă precum și prin activitățile de transmitere a jocurilor tradiționale, merită să fie așezat la loc de cinste în cultura tradițională a județului Cluj.” Grigore Sîmboan Consultant artistic și redactor Radio Renașterea
Cu ajutorul lui Dumnezeu, în cel mai scurt timp, vom realiza un material video cu maestrul Ioan Moldovan. Sănătate să avem!